Pages

Monday, 24 September 2012

Pengalaman di Wad Kecemasan

       Assalamualaikum w.b.t.

       Kali ini, penulis ingin berkongsi satu kisah yang menarik yang berlaku dalam kamus kidup penulis. Jumaat lepas (21 Oct 2012), penulis telah pergi ke sebuah hospital di negara bukan untuk attachment tetapi sebagai pesakit. Wow, sampai ke wad kecemasan tuuu.... 

       Sebenarnya, bukan apa, cuma penulis merasakan ketidakselesaan di dada atau lebih dikenali sebagai chest pain. Sebelum pergi ke hospital, terbayang di kepala penulis, pelbagai jenis penyakit jantung seperti angina pectoris, myocardial infartion, endocarditis, aneurysm dan lain-lain. Perasaan ketika itu bercampur baur. Teringat kuliah Ustaz Pahrol; Mukmin Professional yang bertajuk Ingat Mati Menghidupkan Hati. Dah la penyakit jantung adalah pembunuh no. 1 di dunia. Perghh....

       Pada malam itu, lebih kurang pukul 9.30pm, ayah penulis terus bergegas menghantar penulis ke hospital yang berdekatan. Terus mencari papan tanda ke arah Wad Kecemasan. Masuk sahaja ke perkarangan wad, penulis lihat keadaan di situ agak lengang. Alhamdulillah, cepat la sikit urusan pemeriksaan ke atas penulis. Penulis diminta untuk mendaftar. Terdapat beberapa orang sedang menunggu giliran. Ada juga pesakit yang datang mengadu  disengat lipan. 

       Di kaunter pendaftaran,

       "Adik sakit apa ni?"
       "Rasa tak selesa kat dada. Dan rasa tu macam kat jantung dan bukannya paru-paru."
       "Umur?"
       "Baru 20 tahun."
       "Adik ada terjatuh ke, ter.."
       "Eh, tak la. Ni dari petang lepas sembahyang Jumaat dah rasa macam ni dah. Sebelum ni, pernah juga rasa macam ni, tapi hari ni macam teruk sikit. "
       "Ish... Biar betul dik, umur adik muda lagi tak kan sakit jantung kot. Lain la kalau dah umur 35 tahun ke atas."

       Dalam hati penulis, memang ada benarnya apa yang dikatakan tadi. Tapi nak buat macam mana, dah rasa sakit itu datang. Kena la pergi jumpa doktor kan...

       Setelah mendaftar, penulis diminta untuk menunggu giliran di ruangan menunggu. Tak sampai beberapa minit, nama penulis dipanggil, memecahkan segala lamunan pada ketika itu. Kali ini seorang MO berbangsa India yang hanya berpakaian biasa sahaja. Medical history diambil.

       "I got information from your mother that one of your friend was diagnosed as TB right?"
       "Oh, kawan saya tu bukan kena TB tapi pnuemonia kat lower lobe, left lung."
     
       Ni lah sedikit perbualan yang betul-betul penulis ingat.
     
       Setelah proses history taking berakhir, doktor menyuruh staffnya untuk membuat ECG dan X-Ray. Teruja la juga sebab ni first time dalam hidup penulis berhadapan dengan situasi begini. Bukan untuk merawat, tetapi dirawat sebagai orang kebiasaan yang diduga mempunyai sakit jantung.

      X-Ray diambil dahulu. Sepanjang perjalanan ke Unit Pengimejan dan Diagnostik, penulis dibantu menggunakan kerusi roda walaupun hanya lebih kurang seratus meter sahaja dari wad kecemasan tadi. Bukan tak boleh berjalan, tapi sebagai mengikuti procedure yang ditetapkan. X-Ray diambil dan diserahkan kepada doktor India tadi.

      Kali ni giliran ECG pula. Sebelum itu, doktor meminta kebenaran untuk mengambil darah. Katanya, untuk diuji dengan cardiac marker. Penulis sempat bertanya, cardiac marker apa yang ada di hospital tersebut. Hanya CK dan LDH sahaja yang digunakan. Dan memerlukan at least one hour, baru boleh dapat result yang diperlukan.

       Seorang jururawat memasangkan kesemua limb leads dan chest leads di badan penulis. Kali ni, baru penulis dapat merasakan penggunaan chest leads. Ketika belajar di kelas praktikal, penulis hanya dibenar menggunakan limb leads sahaja.


       Bacaan ECG telah selamat diprintkan walaupun sebelum ni terdapat masalah teknikal yang memaksa jururawat tersebut menukarkan ke mesin ECG yang lain. Seusai menerima bacaan ECG tersebut, doktor India tadi meminta saya untuk berpusing ke belakang untuk di check pula lymph node saya. Beberapa tempat ditekan untuk melihat sekiranya terdapat sebarang perubahan pada lymph node saya. Sekiranya seseorang pesakit itu disyaki menghidap TB, antara perkara yang jelas adalah enlargement of lymph node. Mungkin atas dasar itu, lymph node saya diperiksa.

       Kini, tiba pada sesi penerangan results. Alhamdulillah, doktor mengatakan tiada sebarang masalah pada penulis. Mungkin akibat stress atau psikologi sahaja. X-Ray menunjukkan tiada sebarang masalah pada jantung penulis. No cardiomegaly. Bermaksud tidak berlaku sebarang inflammation atau seangkatan dengannya. ECG juga ok. No ST elevation. Cuma sedikit sinus arrythmia. Full blood count(FBC or CBC) juga normal. RBC, WBC, granulocyte dan lain-lain pun normal. Bermaksud tiada sebarang infection yang berlaku. Cuma cardiac marker test je yang belum siap lagi. Alhamdulillah....

       Doktor memberi pilihan sama ada hendak tunggu atau balik rumah atas alasan rumah penulis yang berhampiran dengan hospital dan juga akan SMSkan result terus ke emak penulis yang berada di rumah pada waktu ini.

       Sebelum berangkat pulang, penulis sempat mengutip beberapa ilmu berkaitan kedoktoran daripada MO tersebut. Especially about cardiac disease. Doktor juga memberi pilihan kepada penulis untuk membawa pulang film X-Ray. Penulis beralah apabila melihat beberapa HO sedang meneliti film tersebut. Mungkin dapat membantu HO tersebut untuk menjadi doktor yang hebat kelak. InsyaAllah...

       Akhir kalam, nasihat penulis, marilah kita sama-sama merenung hadis ini dan jadikan ia sebagai ikitbar InsyaAllah...

       Daripada Ibn Abbas ra katanya, Rasulullah SAW bersabda: 2 nikmat yang seringkali dilupakan oleh kebanyakan manusia ialah kesihatan dan masa lapang.

       Sama-sama kita hargai nikmat KESIHATAN dan MASA LAPANG...

       Wallahu'alam...

Wednesday, 5 September 2012

Doktor Oh Doktor!!!


Assalamualaikum w.b.t…

            Masih segar di fikiran penulis kisah seorang HO yang patut kita, bakal doktor ambil iktibar. Kisah ini diceritakan oleh emak penulis seusai beliau pulang dari hospital tempat kerjanya. Hakikatnya, banyak ragam HO sekarang di zaman millennium ini berbanding zaman generasi X yakni zaman ibu bapa kita dahulu. Tugas yang mereka pikul lebih berat akibat masih kekurangan doktor pada ketika itu.

            Untuk pengetahuan pembaca, semalam(4 Sept 2012), seorang lagi HO telah masuk ke dalam pejabat emak penulis. Bukan untuk memberi sebarang aduan, tetapi ingin meminta pandangan dan nasihat. Biasa la tu… Ni dah masuk kali ketiga HO datang ke office beliau. Kali ni, perempuan. Terdahulu, seorang lelaki dan seorang perempuan. Sungguh, perbezaan gender tidak mempengaruhi hasil mutu kerja seorang HO!!!

            Kisahnya bermula apabila HO ni baru memulakan karriernya sebagai HO pada awal tahun 2011. Tetapi hanya mampu bertahan lebih kurang 3 bulan sahaja dan terpaksa direhatkan atas sebab depression yang teruk. Oktober 2011, beliau ingin sambung semula karriernya. Tetapi 2 minggu sahaja bertahan kerana masalah yang sama. Dan kini, beliau ingin meneruskan perjuangannya sebagai HO dan diberikan posting di hospital emakku. HO ini berjumpa dengan emakku untuk menyelesaikan masalah yang dihadapinya…

            Apa masalahnya??? Setelah ditanya pelbagai macam soalan, akhirnya HO ini pun beritahu masalahnya. Mudah kata, masalahnya ialah…

  • CANNOT DO LONG TERM WORK
  • CANNOT SEE PEOPLE DYING (mati)


Wah… Ini rupanya masalahnya. Tetapi, penulis lebih tertarik akan jawapan yang emak penulis berikan…

  •       “Sebelum you jadi doktor dulu, you sepatutnya kena faham tugas doktor ni betul-betul. Bukan jadi doktor atas alasan kehendak parents atau suka-suka je nak jadi doktor. Benar, kehidupan doktor memang tak boleh lari dari patient. You should make a lot of sacrifices for the sake of your patients. Termasuk la melakukan kerja selama belasan jam dengan rehat yang minimum.”


  •       “Kita juga kena pandai memotivasikan diri kita. Pelbagai cara boleh kita lakukan. Contohnya, buat kalendar sepanjang 2 tahun kita bekerja. Cross out hari-hari yang telah dilalui. Dengan ini, kita seolah-olah membuat countdown bila hari-hari HO akan berakhir. Kita juga boleh menyematkan dalam diri kita bahawa semua HO melalui jalan yang sama kita tempuh. Jadi, sekiranya mereka boleh clear tanpa kena extend, kenapa tidak kita???”


  •       “Kalau you rasa susah sangat jadi doktor ni, why don’t you become anything else after you completed your Housemanship. Sebenarnya, dalam karrier doktor ni memang zaman HO is the worst part of it. Kena marah la, kena suruh macam-macam la. That’s normal being a HO. Yang penting, pastikan clear jadi HO. Then, buat la apa yang you mahu...”


  •       How come you cannot see people dying? That is a part of doctor’s life. You must accept it. We can’t prevent someone from dying.  We aren’t god. We can only do our best to keep them in a good shape. That’s what a doctor supposed to do.”


       Surah An-Nahl : Ayat 70


Beginilah antara kisah HO yang mencerminkan betapa tanggungjawab yang dipikul HO bukan mudah. Cabaran dan realiti yang perlu kita hadapi akan datang. Penulis juga masih menuntut di bangku universiti tanpa mendapat pendedahan penuh akan kehidupan sebenar HO. Oleh itu, mari kita sama-sama mempersiapkan diri, fizikal dan mental sebelum jadi HO. Doa kalian amat kami harapkan supaya kami dapat berbakti untuk negara tercinta.

Segala kesilapan maklumat, harap dimaafi. Persoalan boleh diajukan terus di blog ini. Penulis akan cuba untuk menjawab sekadar pengetahuan penulis.

Wallahua’lam…

Tuesday, 28 August 2012

"Semudah Kalimah, Sepikul Tanggungjawab"

Assalamualaikum, salam syawal, salam persahabatan selama2nya KiTT, apa khabar korang semua?? Harap2nya semua sihat sahaja. Aku harap tidak terlalu lambat untuk aku mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin kepada semua rakan KiTT, Taqabballahu minna wa minkum..

So cuti macam mana setakat ni?? seronok? puas? bosan? tak tau nak buat apa? yg balik Malaysia mesti sibuk melayan keluarga, yg perempuan mungkin tolong mak ber"House Chores" dan sebagainya, yg lelaki pun barangkali tolong mak ataupun hantar adik2 ke sekolah, bercuti sana sini, study?? (mungkin) yg stay dekat Alex, mungkin sibuk dgn daurah atau belaja kitab, kepada Wafiu, dah berapa agaknya daurah@kitab yg kau dah habiskan ye? balik nanti boleh la kitorang ni menuntut dgn kau. Tak kira la apa jua aktiviti yg kita semua buat, asalkan bermanfaat semuanya, kita dah masuk 3rd year kot, so buat la aktiviti yg menunjukkan kita 3RD YEAR MEDICAL STUDENT!!!

Tergeraknya hati, akal dan tangan aku untk menaip sesuatu dlm blog KiTT ni adalah untk aku mengetengahkan satu buah fikiran yg aku sendiri rasa sgt cliche, pasal apa korang rasa......?? mesti ar pasal kahwin atau lebihnya islamiknya pernikahan. Bila buka je topik ni mesti ada antara kita yg berfikiran mcm ni, "ala kahwin lagi, tak habis2 ar, sabar la dulu..", "apsal jiwang sgt dia ni, meluat plak aku..", ataupun yg lebih sopan sket, "InsyaAllah klu dah sampai jodoh ada la tu..". Yg pastinya ada org boleh tolerate atau suka bincang pasal hal ni dan ada org buat2 tak suka pulak kan? jgn nak menipu diri sediri la, umur kita dah 20, dikelilingi pulak dgn kawan2 atau senior yg kahwin kan?? takkan la takde rasa secubit keinginan atau angan2 untk berumahtangga jugak kan?? untungla...

Aku rasa kita semua sedar yg sekarang ni adalah musim orang melangsungkan perkahwinan, gambar2 banyak yg diuploadkan dkt Fb, blog dan sebagainya, senior2, anak2 kepada kawan parents dan tak terlepas jugak kawan SEBAYA kita. Sebaya kot? tak rasa tercabarkah?? terpulang...

Apa yg merisaukan aku sekarang ni adalah, bila kita dengar berita2 macam tu, seolah2 kita pun rasa terpanggil untk bernikah. hah?? macam mana tu?? tiba2 jadi overreacted pulak, aku ada sorg kawan ni, dia ni sgt baik orangnya, bila dia dapat berita yg kawan2 dia dah bernikah, dia terus balik rumah lepas tu bincang dengan parents pasal calon2 yg dia ada untuk dinikahi. Atas dasar apakah orang2 yg mcm ni untk terus bernikah?? dari mana datangnya semangat dan keberanian untk tanggung dan jawab amanah yg akan dipikul kelak?? berat....

The point is, kita kene sedar dan tahu, yg perkahwinan bukan lah hanya berlandaskan Syariatullah semata-mata, malah perlu disulami dengan kasih sayang dan Sunatullah. Aku sangat2 tidak bersetuju dengan statement2 yg macam ni, "eh aku kene kahwin sekarang la, takut nanti terjebak dgn zina.." ataupun yg sama maksud dgnnya, hendak aku katakan bahawa sgt tidak bijak orang yg menjadikan elak "zina" sebagai alasan untuk bernikah awal. Memang betul nikah ni boleh menghindari daripada melakukan zina, TETAPI memikul tanggungjawab sebagai seorang suami atau isteri itu sendiri lebih berat tanggunggannya daripada menahan diri daripada zina. Portion untk megelak zina ni hanya sedikit je dalam konteks pernikahan. Jikalau zina pun susah untuk kita hindari, apa lagi tugas seorang suami dan isteri yg penuh cabaran dan liku yg perlu ditempuhi SELAMANYA2. Sampai akhirat...

Ustaz Hasrizal pernah menukilkan sesuatu dalam buku beliau, "Merancang perkahwinan janganlah hingga ke pelamin sahaja tetapi masukkan sekali urusan lampin anak.." maksud beliau dkt sini, fikirkan sedalam2nya tanggungjawab sebagai suami dan isteri sebelum bernikah, sebelum hanya memikirkan yg isteri adalah hanya tempat untk menumpang kasih, ataupun untk senang cakap kita kene buat "Long Term Evaluation"

Orang selalu kata yg orang muda2 ni fikirannya masih cetek, pengalaman tak banyak, memang aku setuju statement2 mcm tu, tapi sekarang zaman dah maju, anak muda mcm kita sekarang ni pada zaman dahulu hanya mampu membuat kerja2 kampung seperti kerja di sawah, ladang dan sebagainya. Kita beruntung kerana seawal usia 20 kita sudah berada di menara gading, tambah2 lagi di luar negara macam kita, Mesir kot, so dengan peredaran zaman ni, conscience kita sebagai anak muda pun developed dgn cepat, kita ni lebih manja, rasa ingin mengasihi dan dikasihi tu lebih cepat.

Ok sebelum aku nak menamatkan post yg julung kalinya ini, aku nak bawak korang menyelami masalah baru dalam kalangan masyarakat kita ni. Orang selalu kata pasangan yg membina rumahtangga mereka atas dasar takwa susah untk mengahadapi gelora dalam alam rumahtangga mereka. Ye la, mana tidaknya, redha Allah itu InsyaAllah sudah pasti jika pasangan tersebut mengikut segala kehendak agama dalam membina rumahtangga dengan cara mengikut adab yg telah dilunaskan syara'. Apa yg membimbangkan skrg ni, kes2 penceraian dalam kalangan "mereka2" ini juga telah meningkat, mana pergi kemanisan cinta dan kasih sayang yg telah terbina sejak si suami mengungkapkan kata "Aku terima nikahnya.." itu?? Mana pergi kesediaan dan kemahiran yg konon2nya telah mantap digarap sebelum bernikah??

Melalui pembacaan aku, masalah ni senang je nak cari puncanya, Syariatullah telah pun mereka laksanakan (islamic), tetapi perlu diigat yg isteri itu tetap wanita, dan suami itu tetap lelaki, maka timbul la Sunatullah, macam aku mention sebelum ni pernikahan tidak akan lengkap tanpa Syaritullah dan Sunatullah, Sunatullah tu mcm mana?? kasih sayang, jujur, toleransi, kemahiran komunikasi, kesabaran, ikhlas dan terbuka itu semua adalah Sunatullah, tanpa semua tu, mana2 pasangan sekalipun tidak akan tenang, tak kira la islamic atau tidak, berjanggut atau tidak, bertudung labuh atau tiga segi, berkopiah atau berserban, so.... point aku dkt sini, sebelum kita semua nak melangkah ke alam "itu", SEDAR DIRI dahulu, jgn fikir bila dah guna bait muslim, ikut adab segala bagai confirm takde masalah, confirm kekal ke anak cucu, seriously please don't get me wrong, aku bukan nak memperlekehkan cara2 tu semua, bahkan aku sangat menghormati kesucian kaedah tersebut, point aku skrg SEDAR DIRI, adakah kita semua cukup dan tamam kesemua Sunatullah tesebut, kalau belum, tangguh dan cukupkan ilmu dahulu, kalau sudah, proceed dan congratulations!!!

Rakan2 KiTT, jangan korang semua anggap aku ni misogynist, ataupun menghalang kalian semua berkahwin awal, TIDAK sama sekali, malah aku menggalakkan korg sekiranya sudah menepati kesemua kehendak pernikahan itu sendiri, perlu ingat bahawa kalimah "Aku terima nikahnya.." itu mungkin amat ringan dan mudah untk disebut tetapi tanggungjawab yg tersirat adalah lebih berat untuk dipikul JIKA tidak bersedia, ok tu je setakat ni, mohon ampun dan maaf jika ada tersalah bicara, aku tak pandai sangat blogging ni, ye la blog pun takde.. sekali lagi, salam syawal dan maaf zahir dan batin.. *klu ada typo faham2 sendiri la ye.. harap maaf.. sekian dan wassalam.. enjoy reading okay.. :)

Sunday, 26 August 2012

Treasure!!!




Imam Hassan al-Banna dalam Rukun Bai'ah menganjurkan agar kita banyak membaca al-Quran. Seboleh-bolehnya letak sasaran satu juzuk al-Quran sehari agar kita tidak tergolong mereka yang melalaikan al-Quran. Satu juzuk bersamaan dengan 20/21 ms?

Bermakna, jika kita membaca setiap kali selepas solat, kita hanya perlu membaca 2 helai, ataupun 4ms sahaja. 1 ms mengambil masa kira-kira 3-5 minit sahaja. Tak banyak pun, betul tak?

Jika kita betul-betul mengamalkannya, kita akan dapat merasai iman kita menjadi begitu teguh pada hari itu. Untuk menghabiskan 1 juzuk al-Quran, kita memerlukan masa sekitar 1 hingga 1 jam setengah secara keseluruhan, bergantung kepada kelancaran kita membacanya.


Satu jam setengah mungkin banyak bagi seseorang pelajar medik. Jangan kita berkira sangat dengan masa untuk membaca al-Quran. Ingatlah, jika kita berjaya menghabiskan 1 juzuk al-Quran kita akan dapat merasai keberkatan kualiti masa, anugerah Allah pada hari itu. Tak percaya? Cubalah!



Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang selalu membaca Kitab Allah, mendirikan solat dan mendermakan dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka, secara sembunyi atau secara terus terang, mereka mengharapkan sejenis perniagaan yang tidak akan mengalami kerugian. Supaya Allah menyempurnakan pahala mereka dan menambahi mereka dari kurnia-Nya. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mensyukuri. (Fathir:29-30)

Hah, hebat keberkatan al-Quran bukan?

Percayalah. Lazimi al-Quran dan nikmatilah berkatnya kualiti masa. Apa yang saya maksudkan sebagai 'keberkatan' kualiti masa?


Apabila kita belajar, kita dapat rasakan banyak ilmu yang masuk. Apabila kita buat sesuatu tugasan, tugasan kita menjadi senang dan lancar. Pendek kata, dalam hari tersebut, banyak perkara yang kita mampu lakukan. Rahsianya, hiduplah berdamping dengan Pencipta 'keberkatan' dan bacalah selalu ayat-ayat cinta-Nya.

Ulama-ulama silam, kebanyakan mereka hafaz al-Quran. Kebanyakan mereka menekuni berjuzuk-juzuk al-Quran sehari. Dalam masa yang sama, mereka mampu mengarang berjilid-jilid kitab. Bahkan kitab-kitab mereka boleh dimuatkan ke dalam beberapa almari jika dikumpulkan.

*Terkesan dengan fakta-fakta ini. Sedih diri ini langsung tidak dapat dibandingkan dengan mereka, jauhnya bagaikan langit dengan bumi! Namun hati ini berazam, akan cuba sedaya untuk meraih 'barakah'Nya! Jom kite sama-sama lakukannya! :)

Wednesday, 15 August 2012

Selamat Hari Raya Jerrypah! Yeay!

Salam alaik kamu yang sedang membaca!
Ye abang yang kacak bergaya ke masjid setiap hari dan akak yang cantik menolong mak di rumah sekalian! Hihihi.


Memang kacak okeh abang yang ke masjid every solat. Abang eh. Tok-tok and Ayah-ayah, you guys memang manusia terGentle di abad ini kerana masih kekal ke masjid dari zaman kacak sehingga zaman gentle. Ehehehe. Puji baik punya!

Ni first trial aku post entry tau. Sebelum ni tak pernah langsung. Tak pernah. And special thanks to those yang rekemen nak buat blog KTT -And you know who I am talking about- I love reading blogs before this but tulis memang tak ah kan. Tiba-tiba rasa nak post malam ni. Lantak lah orang kata blog dah tak kotemperori lah. Dah takde orang baca lah. Dulik. Asal ada orang cam aku yang masih setia baca blog. Well, aku akui kehangatan blog dah tak macam dulu. BloggerS lama dah malas nak update, menyebabkan aku yang pembaca blog tegar ni x masal nak taip satu entry. Eh, korang tau tak makna masal? Good. Cari dalam kamus, malas nak citer. Haha.


Boleh stopkan sekejap music background tu and play video ni. Eh jangan tanya aku. Aku pon tak tau kat mana button stop lagu. Pandai-pandai ah.^^


Just to point out this video. Sebenarnya aku dah bosan cari blog untuk dibaca. Seriously, bosan CARI blog. Bukan BACA. Ok. Ok. Aku tau ada mesti kata baca lah AQ ke solat sunat rawatib banyak-banyak ke. Yup sangat agree. But, sometimes orang kata futur. FUTUR ni kira cam perasaan kita tak membuak-buak untuk buat amal. Buat. Tapi tak macam masa baru turun flight tu. Kalau boleh dengar syaitan punyer perbincangan masa tu, bangga doh. Dorang sok sek sok sek buat mesyuarat tergempar untuk lawan Super Saya Egypt yang telah tertarbiah selama hampir 10 bulan di bumi anbiya' tu. Eish. Eish. Eish. Kita manusia kawan. Iman turun naik. Ingat tuh! Disebabkan kekurangan kelas-kelas peringatan kat Malaysia ni maka sedikit lemaulah iman ni and aku suka cakap dah futur sebab bagi takut siket bunyi dia. Muwahahaha. So, kena lah cepat-cepat cari bahan untuk counter balik . Antaranya baca lah blog. Weeee~

Ohohohoiiiiiiiii! Melalut sudah.

Well, video kat atas ni, terpulang pada korang nak terima makna dia macam mana. Kalau aku, aku rasa dah boleh dah Aizat ni join bulatan gembira yang maha banyak jenis zaman sekarang. Hehe. Pandai-pandai je. E'ehh, tak salah doakan orang baik-baik kan. Masuk syurga ramai-ramai. Oiii meriah Mak Senah kalau dah semua sepupu sepapat masuk syurga. Korang boleh recheck kat Surah At-tur 52 : 20-28 m/s 524. Meh aku bagi siket la. Tau malas take time nak bukak an. Hehe.

" Dan orang-orang yang beriman, beserta ANAK CUCU mereka yang mengikuti dalam keimanan, Kami pertemukan mereka dengan ANAK CUCU mereka (di dalam syurga), dan Kami tidak mengurangi sedikit pun pahala amal (kebajikan) mereka. Setiap orang terikat dengan apa yang dikerjakannya." Walaweyh.. Bestnya! Bestnya!

Masuk syurga jumpa Aizat. Boleh mintak sain. Hihi.

Ok dah. Cukuplah sesi kali ni. Kalau positif i tulis lagi. Huhu. Before that, nak share satu ni

Kepekatan malam ini
mengingatkanku pada noda semalam
aku khilaf detik itu
tenggelam dalam segara hitam
aku fasiq waktu itu
dalam gelita sinaran alpa
kerana aku tidak berdiri di landasan iman.

Dalam kekuatan hidayah-Mu
kutaut sulaman keinsafan
kubajai pohonan taubat
kurenjiskan manik kepasrahan
akan kusediakan perahu amalku
sebelum kusahut panggilan-Mu
sebelum dihisab di bawah panahan mentari
kerana aku tak semulia ciptaan Mu.

MENITI TITIAN SYURGA
2008, me.

Ni copy right aku sendiri okeh. And sajak ni dah dibukukan. Huhu. As i mention above, if positif may be, MAYBE I will write one more post and citer pasal sejarah sajak ni. May be. All depends on you readers. Budget! Haha.We will see. Any feedback? Thank you soooooo much! Lap! Lap! <3

Night, sleep tite. Oh, 27 Ramadhan.Tak kena langsung dengan tajuk. No idea.Toink!

Sunday, 12 August 2012

3 bulan di KTT


Benda yang aku paling tak lupa. 
Ada makcik hantar makanan tiap-tiap hari..samada hantar ke Taman Mawar @ KTT. Kadang-kadang, rasa kesian kat budak2 KTT yang lain bawah tajaan JPA/MARA/etc. Sebab kitorang dapat makan 'free'. Diorang kena beli kat kafe, takpun ada gerai makcik jual nasi lemak depan pintu pagar kolej. 

Takpe lah. Rezeki..rezeki.. :) Bila makanan hantar ke rumah, kitorang makan berjemaah. Macam iftar jamaie setiap hari. Sambil makan riuh bercerita itu ini. Rindu zaman kita mula berukhwah.




Rindunya zaman tu.. takde lah rindu sangat. Entah la. cuma terkenang. Hehe..
Well..pagi pagi tunggu kat bus stand seawal jam 7.30 pagi. Nanti ada bas datang pick-up. Walhal ade je trip pukul 8.30 pagi. Hmm. Awal-awal dulu memang sume skema kot.

Serius skema! Ikhwah pakai baju kemeja. Berkolar. Berkasut. Berkilat (kot?)
Akhawat pula ayu berbaju kurung. Bertudung litup.

Tapi, bila sampai kolej, aku tengok ramai je budak kolej lain pakai tak formal. Punya bagus budak budak nak fly ke Egypt nih ^^

Ni rumah sape nih? cantik kan? ^^ rumah ni je special sebab jauh dari serangan aedes 
Survive 3 bulan kat KTT tak macam kau nak survive kat pi.el.kay.en.

Hari-hari naik bas pergi kelas, turun bas sampai rumah, hujung minggu mesti punye ada program. Jalan-jalan makan angin. Kejap-kejap pergi bagan lalang, pastu Melaka; Zoo Melaka, rumah Faisal (makan free!), Port Dickson, Kalumpang...bla...bla..bla..

Kalau sek2 rumah area Seremban,Selangor, seronok le buleh balik rumah. Kalau sek2 panta timur, memang tak dapat le..hewhewhew

Alkisah. Dalam banyak banyak tempat yang kami melawat, kami pergi Floria di Putrajaya. Angkut sekali ikhwah akhwat. Ikhwah jalan2 tengok bunga? What the..


Bunga 1 Malaysia pun ada!

Oh, tak boleh lupa selawat Ustaz K. Semangat budak2 ni hafal dan ikut. Siapa Ustaz K ni? Tak ingat nama penuh -____- Hanya dikenali sebagai Ustaz K. Kalau tak silap, ustaz ni mengajar kuliah maghrib setiap hari Selasa di Surau Wardah, Taman Mawar. Seronok dengar ustaz ni mengajar. Ilmu agama beb! Penting tau.

|see. nama surau pun ikut nama taman perumahan. cuma di'arab'kan|

Apa lagi yang buat aku terkenang sampai tulis entri nih? Hmm3

Ha. Pensyarah KTT ni superb. Tapi kitorang yang err..hehe.. Sekadar 3 bulan persediaan ke timur tengah. Tahu apa kitorang belajar? Fizik, Kimia, Biologi, B. Arab Fushah + Ammiah, B. Inggeris, IT kot.

Banyak giler subjek. Berapa? Cuba kira..1..2..3...7 subjek! Rasa macam kembali ke zaman sekolah. Sokmo kena psiko "kalau tak pass exam, tak boleh fly~~~Tapi exam buat main main je. Tapi still ada yang study betul betul. Tabik springgg~

Hari Sukan KiTT - grup mawar wardah (heh?)
rumah 11 VS rumah 18
Ada kisah di sebalik nama tu.



Alhamdulillah dah "grad" ^.^ nak kena tunggu 6 tahun lagi buleh grad betul betul 
BTN Pasir Salak Resort -macam budak sekolah

Sudah 2 tahun meninggalkan KTT. Sekadar ini sahaja yang mampu dikerahkan oleh neuron2 yang masih berfungsi. Moga ukhwah yang terjalin akan terus kekal hingga ke syurga~

:)

Akhir kata..

kadang mata salah memandang, kadang mulut salah berucap, 
kadang hati salah menilai...selama sinaran hati masih bersinar, 
ku mohon maaf andai tersilap bicara, terkasar bahasa, terkhilaf segalanya..
agar kita bisa bersih dalam menghidupkan bulan Ramadhan~

#sangatlahterharukomebacasampaihabis

Tuesday, 10 July 2012

A post to boost

Post ini saya copy paste dari blog sendiri. 
Just nak share sebab viewers blog ni boleh tahan ramai.

Moga bermanfaat!! Ohh yaa selamat bercuti sahabat-sahabat!

***********

Ini route saya tiap ari ke kuliah:
Keluar rumah. Bukak pintu besar. Nampak anjing coklat. Jalan dan simpang ke kiri. Kadangkala jumpa pak cik yang setia cari sampah dalam longgokan sampah. Geledah sampah. Kadangkala pagi2 tak terus buang sampah ke dalam tong besar. Sebab dia minta hand to hand. Sedih kan? Perhaps he is looking for something to sell? To eat?
Sambung jalan lagi. Jumpa jalan besar. Jumpa pak cik yang berbeza yang akan tiap pagi geledah sampah. Bezanya ini di jalan besar.
Lintas jalan super busy. Jumpa pakcik yang tidur beralaskan lantai kotor. Dengan baju lusuh. Mungkin homeless. Kesian. Tapi pak cik ni tak setiap hari jumpa. Hulur sedikit duit. Itupun kalau ada syiling. ( berkira kan?):(
Jumpa pak cik tua yang jual buah. Buah oren! Sangat suka buah itu! Saya wajibkan diri beli. Sebab kesian ngan pakcik tu. Dia sangat tua. Sangat uzur. Mungkin taraf moyang saya. Tapi dia still cuba gagahkan diri untuk berniaga.
Malamnya. Akan kedengaran suara penjual melaung kuat. Adakalanya budak muda.Menjaja barang dapur.
Mereka sangat kuat!
Its my life. Setiap hari jumpa orang susah. Sampai saya rasa immune. Dan saya bimbang kalau2 lepas ni saya rasa common. Sampai saya tak amik ibrah. Tak amik iktibar. Just looking without any sense.
Dan semalan kawan manis bagitahu;
Allah campak kita ke bumi ini. Dan Allah bagi tengok situasi yang tak ada kat msia. Susah kan nak jumpa kat msia?
Bersyukur. Syukur. Be grateful.
Kita berada di zon yang sangat sangat selesa! Sampaikan kita lena. Nyenyak dibuai mimpi. Hanyut dibawa arus.
Kita alpa. Lalai dengan nikmat dunia.
Kawan2 walau di mana anda tercampak :)
Kadangkala Allah nak bagi petunjuk dan peringatan bukan hanya dengan kurniakan sahabat2 yang solehah, dengan hanya hadiri majlis ilmu.
Tapi dengan bagi tengok surrounding sekeliling kita. Dan kita kena berfikir. Sungguh beruntung orang2 yang berfikir itu.

Doakan kami di sini. Doakan kami dapat jadi doc ummah. Doakan malaysia. Moga dapt bangun dari tidur yang lena. Doakan mesir. Moga pimpinan selepas ini bakal menjulang nama Islam. Doakan dunia. Moga terus aman.

Thursday, 14 June 2012

Hypochodriasis

George Lincoln Walton reported in 1908 


“Medical instructors are continually consulted by students who fear that they have the diseases they are studying”.
lol :D

Hypochodriasis | PERUBATAN | Cawangan Iskandariah


Monday, 11 June 2012

Salam..

so today im going to share something that i got from the talk that i went yesterday(as seen in the poster)..
the talk was supposed to be motivating and guess WHAT?? it was more than motivating. it was mesmerizing..he placed everything in a different perspective..e.g. our whole presence yesterday might be of significant to a person only and that Allah arranged all of it yesterday to give a lesson to that someone. And he said to apply that to each of us that was there yesterday..

This sir Idris tawfiq was down right humble in a sense that he told us that we were better than him because we have lived our whole lives as a muslim while he had just only been one for the past 10 years or so..imagine that!! when knowing the fact that he is the one who travels all over the world giving speeches and workshops about islam. He calls to Islam more than we ourselves-the born muslim- had ever imagined to call!! And he still claimed that we are better than him. May Allah reward all his actions merrily.

I'd like to quote something that he said, "I am too busy keeping myself away of the Fire(Nar) to be judging about others."
The quote shows that we should not judge others blindly. In fact we should totally not judge anyone badly. On the other hand we should always judge and think good of people. I think we should try to erase this sentiment from ourselves(especially in the malaysian community and no i'm not racist here but it's the truth=) ) in order to become a better muslim.

And so that's it..Hope it could be something interesting and useful to read..
Last words,he said that muslim communities are lacking prayers.Now,that is something to ponder upon ain't it?..May Allah guide Sir Idris Tawfiq and all of us to His righteous  path..=)




Friday, 25 May 2012

It's Jumuah - Raef



Yeah, it's jumuah a.k.a sayyidul ayyam.
Jom baca surah al-Kahfi ! :)


Monday, 21 May 2012

HlovATe - Selamat Hari Guru


1400:25102007MSB202


“Dapat kelas mana?” Nadia mengangkat mata dari buku ringkasan pengajaran di meja.Cikgu Hanim berdiri di sebelah mejanya. “ 4 Tekun.” Jawabnya. “4 Tekun?!” “Bersedia je la.” “All the best.” “Good luck.” Huh?! “Bawak minyak Cap Kapak siap-siap.” Ek?! “Panadol pun bawak la sekali sepapan-dua kalau ada.” “Sedia je la dua-tiga papan untuk seminggu dua ni.” Eh?! “Kalau nak bawak senapang sekali pun boleh je.” “Eloknya senapang gajah.” Urk? “Tisu sekali.” Apakah....?


***


“Kalau awak tak nak tolong diri awak sendiri,macam mana cikgu nak tolong awak?” Nad renung Izwan. “Cikgu,c’mon la.” Izwan merenungnya dengan sumbing. “Hampas kelapa kalau perah,memang dah takkan keluar apa dah.” Nad terdiam terpempan. Izwan geleng. “Buat apa pun dah tak guna,cikgu.” Rendah datar dia menutur sebelum bangun berlalu pergi. Siapa yang buatkan budak boleh fikir macam tu?Yang sampai mereka sendiri anggapkan diri tu memang tak ada harapan.Yang sampai buat mereka menyerah pasrah mengalah sebelum usaha dipaksa?


***


“Cikgu Nadia,kita tak nak bazir masa dan tenaga pada budak-budak yang memang tak nak ditolong macam tu.” Encik Anuar merenung Nadia dari balik cermin matanya. “Resource kita limited.Dan budak-budak tu....” Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid itu menggeleng dengan senyum sumbing. 


“Memang kes yang dah tak boleh nak ditolong dah.”

Rahang bawah terasa hampir nak jatuh.Segala patah kata yang terasa nak meluncur keluar dari hujung lidah ditahan.Karang mau aku kena tindakan disiplin sebab sound PK HEM. 


“Encik Anuar,siapa kita untuk label mereka macam tu.” Dia menutur di celah gigi yang diketap.

“They don’t even want to help themselves,Nadia.Diorang memang dah nak self-destruct.Kita nak buat macam mana lagi?” Tak terasa pun gaya Encik Anuar tu macam gaya ikhlas bersimpati. “Dan sekolah pun terus buat keputusan untuk biar je diorang tapa kelas tambahan?” Keningnya terangkat sebelah.Skeptik.

“Kalau kita buat pun diorang ponteng je buat apa.Kan saya dah kata mereka tu dah tak boleh nak ditolong.Dan resource kita limited.Kita tumpu je pada budak-budak yang nak.” Suara Encik Anuar dah sedikit meninggi.

“Kitorang ni hampas kelapa je,teacher.” Senyum sumbing Fikri kembali menerjah ingatan. “Mana ada orang kisah pasal kami.Kami ni kan budak-budak berhantu kan sekolah ni.Menyusahkan cikgu-cikgu dengan sekolah je.”

“Kita give-up on them macam tu je?” Kening Nadia terangkat tinggi.Biar benar nak ditinggalkan kelas aku tu macam tu je.

“Diorang tak nak tolong diri sendiri,Nadia....” Macam orang bercakap dengan budak tiga tahun Encik Anuar menutur.Susah benar la nak bagi cikgu setahun jagung ni faham.

“Sebab tak ada orang yang nak menolong dan lead diorang.” Nadia dah memotong dulu.Meter sabar terasa dah makin turun.

“Kita bukan hidup dalam dunia ideal,Nadia.”

“No ideal world does not imply that we can’t be ideal teachers....”

“Awak masih terlalu muda,Nadia.Kepala tu penuh melimpah lagi dengan idealisme.Bila dah lama nanti awak akan nampak.Kaki kita kena berpijak kat bumi nyata.”

Biar la aku jadi ideal sebelum dunia keliling ni corruptkan aku untuk jadi cynical.

“Hari Guru ni.Buat dedication la untuk cikgu.”


“Cikgu mana?”


“Cikgu mana yang mengaku kita ni anak murid pun?” Senyum sumbing.


“Cikgu Nadia.”


Semua terdiam.


“Kau nak buat dedication apa?Takkan nak jam lagu Nirvana kat atas pentas dewan tu kot?Mau HM terus tendang kita keluar sekolah.”


“Music of My Heart.”


“Kau gila.” Tanpa selang sesaat dia menjawab. “Kau tau tak lagu tu siapa nyanyi? Boyband,tau? Mau malu tujuh keturunan nyanyi lagu tu depan orang ramai.”


“Ada gaya aku kisah?”


Garu kepala. Satu sekolah ni tau mamat ni ganas keras.


“Music Of My Heart?” Izwan garu kepala. “Betul ni? Fikri tak menjawab.Dia dah capai gitar. Izwan sengih.Faham sendiri la,dol!

Dedikasi untuk:
‘Kita-kita’ yang pernah menjadi ‘hampas kelapa’ ini.
Yang kini di sebelah orang lain,
kita mampu duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi.
Gagal tu masih belum bertanda selagi usaha masih ada.
Serah diri itu bukan satu pilihan selagi tak mati.
&
Juga untuk pendidik yang memerah sesungguh hati hingga ‘hampas kelapa’ itu mengeluarkan pati.

Guru yang baik bukan hanya mengajar.Mereka mendidik.
Terima kasih buat semua pendidik.
Salam..
i came upon this pic whilst on fb..#facepalm..
it hit me right smack in the face,
menusuk hidung,then passing through nasopharynx,pharynx,larynx and their vocal cords,
continuing to the trachea,main bronchus,bronchioles,lung and finally heart
jauhnya perjalanan nak menusuk qalbu!(gara2 module respiratory..)

SO??
Let's let's let's read our Quran!

p.s. RAMADHAN AL-KAREEM is coming..the month well known as the month of worship aka bulan pesta ibadah...mari mari mari tingkatkan ibadah  ♪ ♫  ♪ ♫


AL-akhir..Salawah wa salam ala habibunal mustafal kareem Ya Sayyidi Muhammmad ibn Abdullah ibn Abd. Muttalib ibn Hasyim ibn Abd. Manaf ibn Qusai ibn Kilab ibn Murrah ibn Kaab ibn Luai ibn Ghalib ibn Fihr ibn Malik ibn Nadir ibn Kinanah ibn Khuzaimah ibn Mudrikah ibn Ilyas ibn Mudhar ibn Nizar Ibn Ma'adi ibn Adnan..(salasilah nabi kita ter-Cinta yg shahih dlm kitab Nurul Uyun karangan Ibn Sayyidin Nas)

Sunday, 20 May 2012

Till Death Do Us Apart?


الأخلاء يومئذ بعضهم لبعض عدو إلا المتقين
Teman-teman karib pada hari itu saling bermusuhan antara satu sama lain,kecuali mereka yang bertaqwa.  
(Surah az-Zukhruf, ayat 67)
Allahu akbar. 


Kalam Allah tu. Pernah kita terfikir, terdetik dalam hati..kita dan sahabat karib kita saling bermusuhan di akhirat kelak. 
Itu tak kena, ini tak kena.
Masing masing berhujah. Saling bertelagah.


Walhal, masa hidup kat dunia, bukan main 'kamceng'.
Macam belangkas. Ke hulu ke hilir.
Pergi kuliah sama sama.
Study sama sama. 
Tengok muvi sama sama.
Nyanyi lagu rap nasyid sama sama.
Makan sepinggan, minum secawan.
Tidur sekatil.
Tak boleh nak berpisah langsung.
Musykilah awi.

Tapi kenapa? 
Kenapa bila sampai perhitungan kelak, kita bermusuhan?
Masa tu, semua saling mempertikai. 
Saling menyalahkan.


Boleh jadi salah satu sebab kita tak pernah tegur sahabat kita.
Tak pernah tegur ahli beit a.k.a housemates kita. 


Kita tak tegur, bila dia tak solat.
Kita tak tegur, bila dia lewat-lewatkan solat.
Kita tak tegur, bila dia tinggalkan solat jumaat.
Kita tak tegur, bila dia tak tutup aurat. Pakai sendat sendat.
Kita tak tegur, bila dia mengumpat.
Kita tak tegur, bila dia ber'couple'. 
Kita tak tegur, bila dia ber'dating' + ber'skype' dengan ajnabi.


Pernah ke kita tegur?
Tak sengaja atau tak berani?


Even cuak nak tegur, pernah kita ajak dia buat kebaikan? 


Jom pergi tafaquh/ majlis ilmu.
Jom puasa sunat Isnin dan Khamis.
Jom solat sunat. Misalnya.


Tapi,
Kita selalu buat hal kita. Dia buat hal dia.
Aku aku. Kau kau.
Guna pakai konsep "Ada aku kisah" -_________-


Astaghfirullah al-'adzim. 
Itu sangat tidak patut ye kawan kawan.
Cuma, cara kita nak tegur kawan kita, biar kena caranya.
Kadang-kadang, action speaks louder than words.
Mungkin selama kita bersahabat, kawan kita cuba untuk berubah.
Dia teringin nak ikut. Dia teringin nak jadi baik. Kita tolong dia.
Even rasa diri sendiri tak baik mana pun. 
Takkan nak masuk syurga sorang sorang kan?


Dan yang paling penting,
bila kita tegur orang. Kita nampak salah orang.
Jangan sampai kita tak nampak salah sendiri.
Banyakkan doa Allah tak tarik balik hidayah kita. Mantapkan iman kita.
Mana tahu suatu hari, kawan kita yang kita rasa paling bermasalah,
dia tu lah yang paling soleh dalam kalangan kita.
Masya Allah.


Jangan jemu jadi baik. Jangan jemu buat baik.
Kredit gambar - tumblr

Nota kaki 1 - Dear sahabat, ahli beit, etc. Tegur je bila aku khilaf..InshaAllah kheir. 
Kalau tak berani depan depan. Boleh bagi mesej via etisalat
Nota kaki 2 - Biar kita bersahabat sampai syurga. Moga tak bermusuhan di akhirat sana.
Nota kaki 3 - copy paste dari blog asal yang dah deactivated.hihi.peace no war :)

بلغوا عني ولو آية

9Gag - psycho


Sunday, 6 May 2012

Gathering

Hari tu ada program untuk girls satu batch. Batch tahun dua.

Dan suka untuk saya catatkan di sini kata-kata dari orang besar persatuan;
Buatlah gathering, rapatkan ukhuwwah, sebab kita tak nak saat terakhir kita jumpa orang tu pada hari jenazahnya dikebumikan.


Akak itu turut berkongsi mengenai perihal batchnya;
”Paling ramai batch akak berkumpul adalah di hospital. Pada hari kematian Kak Iman”

Bercakap mengenai mati. Ianya pasti. Dan kita tak tahu bila giliran kita. Entah esok atau lusa atau bila-bila masa je.

Kita sering lalai, alpa. Persediaan untuk exam memang tip top. Bagus! Tapi lagi bagus kan kalau sama-sama kita buat persediaan untuk akhirat kelak kan.

Muhasabah sama-sama.

Ohh yaa!
Esok exam. All the best semua.



Wednesday, 25 April 2012

Sabar ye awak

Ini cerita berbulan-bulan. Cerita benar. Pastinya ramai yang mengalaminya. Berbeza situasi namun isinya sama.
Amik ibrah sama-sama ye.


***

Exam sem selesai. Semua bergegas pulang ke rumah.

Dan aku bersegera ke kedai runcit berhampiran. Ada sedikit barang yang perlu dicari. 

Jus Juhayna mango dan oren dicapai. Best kalau panas-panas ni minum jus. 2 paket makaroni diambil. Untuk bekalan pastinya. Tika hari malas. Lalu aku menuju ke kaunter. 

Ammu A di kaunter nampak sibuk dan garang! Mungkin penat. Namun aku cuba memaniskan muka. Tak mahu menambah minyak di api yang tengah panas. Hehe.

Budak lelaki sekitar 15 tahun datang. Terus diambil Chipsy kecil di luar kedai. Dan menuju ke kaunter. Lalu dibaling duit segenih ke meja kaunter. Saat itu aku terkedu. Dalam hati rasa macam kurang sopan. Kenapa tak letak elok-elok?

Ammu A yang pastinya dalam mood yang kureng menempelak si budak itu. Terus diherdik sekuat-kuatnya. Dimarah dan ditampar berkali-kali. Sampai budak itu menangis.  Aku yang berhampiran budak itu berundur ke belakang. Takut! 

Orang-orang sekeliling mula menghampiri. Ada yang back up Ammu A. Dan ada yang back up budak itu. Dua puak itu saling mempertahankan pendapat masing-masing. 



Yang pasti diri ini tak faham. Hanya memahami yang Ammu A tak suka perangai biadap budak itu. 

Perbalahan berlaku sekitar 15 minit. Aku? Saat itu aku punya dua pilihan. Beredar atau kekal di situ. Namun diri ini tak berganjak. Setia di situ. Hanya menghamburkan kemarahan dalam hati. Bergaduh lagi!

Sabar je la.

****

Saya teringat hadis Nabi.

Dari Abu Hurairah ra, bahawasanya seorang lelaki telah berkata kepada Nabi Muhammad SAW. “Berilah wasiat kepada aku”. Sahut Nabi : “Janganlah engkau marah”. Kemudian dia mengulangi beberapi kali. Sabda nabi: “Janganlah engkau marah.” Riwayat oleh Imam Bukhari.

Marah itu normal. Kerana kita punya hati. Punya perasaan. Pastinya setiap kita akan bertemu situasi yang menjadikan kita ber'asap'. Dan kita ingin marah. Ingin menghamburkan kemarahan.

But the question is ; how we manage our anger?
Don't worry. Our deen provides a good solution.

Antaranya:

Sabda Nabi SAW “Apabila seseorang kamu marah dalam keadaan berdiri hendaklah dia duduk, jika masih tidak hilang kemarahannya hendaklah dia berbaring secara mengiring”
(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)

“Sesungguhnya kemarahan adalah daripada syaitan dan syaitan dicipta daripada api, apabila salah seorang kamu marah maka hendaklah dia berwudhuk”
(Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)

“Ketahuilah sesungguhnya kemarahan adalah bara yg marak menyala di dalam hati anak adam”
(Hadith riwayat Ahmad & Tarmizi)